قالب های ذهنی منفی
در اکثر خانواده ها بویژه خانواده های سنتی ودر ایام خاص، منجمله عید نوروز و چهارشنبه سوری، عقاید ،تفکر و رفتارهای خاصی(بین زنان) ساری وجاری میشود که ازجمله آن میتوان به :
-پختن غذای خاص در شب چهارشنبه سوری و عدم تغییر آن غذا به هیچ عنوان(شگون).
-ندادن نان به همسایه و هر کسی که در روز چهارشنبه سوری درخواست نان داشته باشد به دلیل رفتن روزی ازخانه
-خرید جارو و سفره جدید در عید برای خانه
-بیرون کردن دختران دم بخت در روز چهارشنبه سوری جهت بازشدن بخت آنها در سال نو و دیگر موارد مشابه اشاره کرد. وقتی علت این اعمال از فرد انجام دهنده سوال می شود جواب منطقی و قانع کننده ی، جز اینکه از اول این کارها و اعمال را انجام داده و نمی تواند آنها را ترک و تغییر دهد، شنیده نمیشود. به این عقاید و تفکر فرد که بدون تحقیق و یا آگاهی ایجاد شده باشد، قالب های ذهنی گفته می شود.
تعریف قالب های ذهنی منفی:
قالب های ذهنی منفی از نوع بالا که مورد بحث یادداشت ما است به مفروضات و عقایدی گفته می شود که بدون آگاهی، تعمق یا تفکر، درذهن ایجاد شده اند و همراه به طور ناخودآگاه بر ذهن،عقل ، منطق و توجه انسان تاثیر می گذارند. بنابراین مفروضات پایه و حک شده در ذهن که در تعریف فوق آمده است ، زمانی قالب ذهنی منفی شناخته می شوند که اولا بدون دلیل و ناخودآگاه در ذهن وحافظه قرار گرفته باشند، ثانیا این مفروضات به طور ناخودآگاه در رفتار و تصمیمات یا حالات ما تاثیر بگذارند.
خلاقیت و قالب های ذهنی منفی:
اما قالب های ذهنی منفی چگونه مانع خلاقیت می شوند ؟ به طور مشخص و مبین می توان گفت قالب های ذهنی از 5 طریق مانع خلاقیت می شوند که عبارتند از :
1-قالب های ذهنی اجازه نمی دهند مشکل به صورت واقعی و درست شناسایی شود.
2-قالب های ذهنی اجاره نمی دهند مشکل درست تعریف شود.
3-قالب های ذهنی اجازه نمی دهند راه حل های مختلف را ایجاد کنیم.
4-قالب های ذهنی اجازه نمی دهند بهترین راه حل انتخاب شوند.
5-قالب های ذهنی اجازه نمی دهند راه حل های جدید به اجرا در آید.
· دوستان جهت آشنایی بیشتر با مقوله قالب های ذهنی میتوانند به کتاب خلاقیت جوهره کارآفرینی،تالیف آقای جلیل صمدی از انتشارات دانشگاه تهران مراجعه نمایند.